Wonen in Norg


Inwoners van Drenthe zijn het gelukkigst

Geluk, gezondheid en een sterk gevoel van veiligheid: inwoners van de kop van Drenthe hebben het. Ze ervaren meer welvaart dan andere Nederlanders, blijkt uit de Brede Welvaartsindicator (2017). Voor de inwoners van Norg kwam dat onderzoeksresultaat natuurlijk niet als een verrassing. Zij genieten dagelijks van de gemoedelijke, dorpse sfeer, de omgeving en de gemakken van Assen en Groningen binnen handbereik. 


Een sfeervol esdorpje

Wie denkt aan Norg, denkt waarschijnlijk aan het kenmerkende esdorpenlandschap en de eeuwenoude brinken. Niet voor niets is dit gebied zo in trek bij natuurliefhebbers uit het hele land. Het centrum van Norg heeft vandaag de dag nog zo’n vijf brinken met daaromheen karakteristieke Saksische boerderijen. De brinken zijn al in de negentiende eeuw aangelegd voor grote paardenmarkten. Deze paardenmarkten worden nog steeds zo’n vier keer per jaar georganiseerd, vaak in combinatie met andere leuke evenementen. 

Wonen in een bosrijke omgeving

Ten noorden van Norg liggen maar liefst drie aaneengesloten bosgebieden: de Molenduinen, de Langeloërduiden en de Oosterduinen. Daarnaast vind je in de omgeving van Norg de natuurgebieden Norgerholt en het Fochteloërveen. Het Norgerholt ligt op steenworp afstand van het centrum en is een van de oudste bossen van Nederland. Hier staan enorme, historische eikenbomen en een prehistorisch hunebed dat nog duizenden jaren ouder is dan het bos zelf. Het maakt niet uit in welk seizoen je in de bossen van Norg komt. Hier kun je heerlijk wandelen, fietsen of lekker bijkomen na een drukke dag. En ook erg fijn: doordat Norg wordt 'beschermd' door de drie bosgebieden, waait het bijna niet in het dorp.