Laatste huurders ontvangen sleutel voor passieve woning in Norg

Woningcorporatie Actium heeft in samenwerking met C+M+B Ontwikkeling en architectenbureau Archiview zestien passieve huurwoningen opgeleverd op het Oosterveld in Norg. Hoewel de bouw enkele maanden vertraging opliep, konden de laatste bewoners gisteren ook de sleutels van hun nieuwe huis in ontvangst nemen.

Actium bouwde voor het eerst passieve woningen. Niet alleen de ultra-energiezuinige woningen zijn voor de corporatie een primeur, ook werd er op een nieuwe manier gekeken naar de bouwmethode. Zo werden er bijvoorbeeld zoveel mogelijk biobased en/of recyclebare materialen gebruikt en zijn de huizen grotendeels demontabel. De samenwerkende partijen hadden allemaal geen ervaring met deze werkwijze wat soms voor logistieke uitdagingen zorgde. Monique Boeijen (directeur-bestuurder Actium): “Hierdoor liep het project weliswaar vertraging op, maar tegelijkertijd hebben we ook ontzettend veel geleerd wat we in nieuwe projecten kunnen meenemen. Je kunt nu eenmaal niet op een nieuwe manier bouwen als je het op de oude manier blijft doen. Dat kost tijd.” Daarnaast stak er in het voorjaar onstuimig weer de kop op. Door de harde rukwinden konden de grote gevelelementen niet veilig met een kraan geplaatst worden.

Aangepaste oplevering

In eerste instantie stond de oplevering voor eind februari gepland, maar al snel bleek dat die deadline onmogelijk gehaald kon worden. Nog voor de bouwvak ontvingen acht bewoners de sleutels van hun nieuwe woning. Monique Boeijen: “Hoewel er hard gewerkt was om alle woningen op tijd af te krijgen, liepen we tegen tegenslagen aan op de bouwplaats. Bewoners konden nog niet direct in hun woning trekken, maar kregen in ieder geval toegang tot de woning zodat ze konden starten met klussen. Intussen werden alle achterstallige werkzaamheden zo snel mogelijk opgepakt en hoefden bewoners tijdens deze periode uiteraard geen huur te betalen.”

Vanwege de coronamaatregelen verliep de sleuteloverdracht in aangepaste vorm en op veilige afstand. Toch mocht dat de pret niet drukken. Mevrouw Huizeling ontving voor de bouwvak de sleutel; “Ik had ontzettend uitgekeken naar dit moment. Het is namelijk al bijna zes jaar geleden dat ik me inschreef voor deze woning. Toen ik hoorde over de passieve woningen, was ik al snel enthousiast. Het is een relatief nieuwe manier van wonen. Actium heeft de woningen gebouwd bij wijze van proef, om ze op de kaart te zetten. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe een passieve woning mij zal bevallen.”

Monique Boeijen: “Uiteindelijk draait het er voor ons om dat we onze huurders een comfortabel huis kunnen bieden. We denken dat deze passieve woningen daar een mooie bijdrage aan leveren. Maar natuurlijk horen we straks graag, als alle bewoners een poosje wonen, hoe zo’n passief huis nu in de praktijk bevalt.”

Het Oosterveld: groene wijk dichtbij centrum Norg

De opgeleverde sociale huurwoningen van Actium zijn een klein onderdeel van in totaal 225 woningen die in het Oosterveld worden gerealiseerd. De woonwijk wordt een mix van koop- en huurhuizen. Wethouder Kirsten Ipema : “Met vrijstaande-, rijtjes- en twee-onder-een-kap woningen is het straatbeeld gevarieerd te noemen. De passieve woningen van Actium passen hier uitstekend en dragen bij aan een duurzame samenleving.”